Spiżarnia – czyli mniej bałaganu w kuchni Spiżarnia to niewielkie pomieszczenie, w którym przechowuje się żywność oraz urządzenia, których rzadko używamy. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu spiżarnia to było jedno z ważniejszych pomieszczeń w domu. Dziś w naszych domach pojawia się rzadko, a szkoda, bo to bardzo przydatne miejsce. Spiżarnia to pomieszczenie, które niegdyś umożliwiało przechowywanie żywności nieco dłużej. Dzięki temu, że było zaciemnione, chłodne i suche żywność nie psuła się tam tak szybko jak w kuchni. Poza tym w spiżarni przechowywano urządzenia przydatne, aczkolwiek rzadko używane. Każda szanująca się gospodyni musiała mieć choćby niewielką spiżarnię. Dziś, kiedy wiele osób mieszka w blokach, bardzo trudno jest znaleźć miejsce na spiżarnię, niemniej jednak warto poszukać choć niewielkiej przestrzeni na ten cel. W domach jednorodzinnych można wykorzystać do tego celu specjalnie przygotowane pomieszczenie na zapleczu kuchni. Ponieważ spiżarnia nie musi być duża, ani posiadać regularnych kształtów, często do tego celu wykorzystywane są naturalne wnęki np. wnęka pod schodami. Jeśli postanowisz stworzyć spiżarnię w swoim domu, wybierz miejsce, gdzie jest chłodno, sucho i ciemno. Najlepiej to pomieszczenie umieścić na północnej stronie budynku, gdzie jest zazwyczaj najzimniej. Warto tam umieścić półki, dzięki którym można będzie wszystko ładnie i wygodnie poukładać. Do tego celu można wykorzystać gotowe półki albo zamówić specjalnie przygotowaną zabudowę. Spiżarnia to pomieszczenie, które zniknęło z naszych domów. Zastąpiła ją lodówka i kilka dodatkowych półek w zabudowie kuchennej. Niemniej jednak, jeśli tylko masz odrobinę miejsca, pomyśl o stworzeniu niewielkiej spiżarki, która z pewnością będzie bardzo przydatnym miejscem.